ПРЕС-РЕЛІЗ

Як пов’язаний суспільно-економічний розвиток із рівністю прав та можливостей жінок і чоловіків

Сьогодні, 28 вересня, розпочав роботу Український Жіночий Конгрес у місті Львів. Його ініціатором є міжфракційне депутатське об’єднання у Верховній Раді України “Рівні можливості”.

На Конгрес було запрошено 100 гостей зі Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької, Хмельницької областей, а також із Донецької, Запорізької та Луганської. Всі вони – представники і представниці об’єднаних територіальних громад, органів місцевого самоврядування, державних органів влади, громадські активісти й активістки.

За індексом ґендерної рівності Україна досі знаходиться всередині рейтингу з-поміж майже 150-ти держав. Цей індекс вираховують через співвідношення нерівності між чоловіками та жінками за чотирма напрямками: економічна участь і кар’єрні шанси, освіта, здоров’я та виживання, політичні права і спроможності. Міжнародні зобов’язання України у цій сфері ще належно не підкріплені національною нормативно-правовою базою.

Про здобутки міжнародної спільноти і рекомендації для України з подолання нерівності розкаже на Конгресі Представниця ООН Жінки Анастасія Дівінська. Головні поради – скасування всіх дискримінаційних положень законодавства, які обмежують права жінок, підвищення культури поваги до прав людини.

Заступник директора НДІ-Україна Ієн Вудвард виступить із презентацією “Дезінформаційний напад на ґендер”, у якій розкаже, як країна-агресор використовує у своїй дезінформаційнії політиці ґендерні стереотипи.

“Метою Українського Жіночого Конгресу є створення дискусійного майданчика для обговорення ідей, принципів та переваг партнерства між жінками та чоловіками, – говорить співголова МФО “Рівні можливості”, народна депутатка Олена Кондратюк, яка модерує дискусійну платформу Конгресу “Як впливає ґендерна рівність на суспільний розвиток?” – У Львові ми реалізували це завдання, запросивши до участі представників центральної та регіональної влади, експертів, підприємців та громадських активістів. Сьогодні будуть порушені такі важливі питання, як посилення активної участі жінок, яка зможе створити передумови для суспільного та економічного розвитку на всіх рівнях. Також буде обговорено необхідність протидії різним формам дискримінації, яка, за дослідженнями наших партнерів, є елементом інформаційної війни. Висновки Конгресу обов’язково будуть включені до порядку денного Другого Українського Жіночого Конгресу у грудні”.

Конгрес у Львові працюватиме у трьох форматах: дискусійна платформа, публічні лекції з обговоренням та “жива бібліотека”.

У першій дискусії візьмуть участь заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України з питань європейської інтеграції Тарас Токарський, заступниця Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка і міський голова Львова Андрій Садовий, народна депутатка України, співголова МФО “Рівні можливості”, виконуюча обов’язки голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова.

Лекції на Конгресі присвячені темам подолання ґендерних розривів у соціально-економічній сфері, ґендерно орієнтованого бюджетування, нових можливостей для українок у підприємництві. Фактичний розрив у доходах жінок і чоловіків становить 42% на користь останніх. Жінки-пенсіонери одержують нижчі пенсії від чоловіків на 30%. Тож при перерозподілі виробленого національного доходу жінки отримують майже вдвічі менше ресурсів, аніж чоловіки. З метою забезпечення потреб різних категорій населення необхідне законодавче підґрунтя для ґендерно орієнтованого бюджетування, зокрема у бюджетних програмах на місцевому рівні.

Співголова МФО “Рівні можливості”, народна депутатка Альона Бабак, модераторка публічних лекцій, зазначила: “Рівна участь жінок та чоловіків в економіці та перерозподілі виробленого національного доходу – це не намагання дати відповідь на питання: “хто в домі хазяїн?”. Це наша дія для підвищення якості життя в Україні, що означає можливість прожити довге та здорове життя, отримати добру освіту і поліпшувати її рівень, а також мати дохід, здатний забезпечити гідний добробут – і сьогодні, і в старості”.

В інтерактивній сесії “Жива бібліотека” відбудуться зустрічі з шістьма жінками-”книгами”, які розкажуть про свій вплив на розвиток західного регіону.

“Завдяки жіночому менторству та наставництву, спільним зусиллям, рівність між жінками та чоловіками перетвориться з тренду на справжню українську традицію, – переконана народна депутатка України, співголова МФО “Рівні можливості”, виконуюча обов’язки голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова. – Міжфракційне депутатське об’єднання “Рівні можливості” діє впродовж трьох останніх скликань Верховної Ради України. Представників різних політичних сил у його складі об’єднує єдина мета – забезпечити рівні права та можливості жінок і чоловіків у всіх сферах соціально-економічного життя. За нашим прикладом в Україні вже було створено 53 МФО. Такі заходи, як Український Жіночий Конгрес, безумовно, мотивують жінок до активної участі у житті громад”.

Власним досвідом активної громадянської позиції, партнерства та рівності поділяться у “Живій бібліотеці” народні депутатки-мажоритарниці зі Львова Ірина Подоляк та Оксана Юринець.

Український Жіночий Конгрес у Львові відбувається у партнерстві з Національним Демократичним Інститутом, Агентством США з міжнародного розвитку, Структурою ООН Жінки, Проектом “Ґендерне бюджетування України”, Представництвом Європейського Союзу в Україні, міжнародною організацією “Глобал комюнітіз”, Посольствами Швеції, Норвегії і Данії в Україні та Фондом розвитку ефективного врядування Великої Британії.

7-8 грудня 2018 року в Києві відбудеться Другий Український Жіночий Конгрес за участі перших осіб держави, іноземних гостей, міжнародних місій, представників бізнесу, громадського сектору та медіа.